De huizenprijzen voor particulieren zijn in Eindhoven het afgelopen jaar flink omhoog geschoten. Langzamerhand trekt ook de vraag van bedrijven naar kantoorruimte aan, er wordt zelfs weer gesproken over nieuwbouw.

 

Aanbod kantoorruimte

Jarenlang stonden er duizenden vierkante meters kantoorruimte leeg in en om Eindhoven. De vraag naar nieuwe bedrijfsruimte was minimaal. Tijdens de crisisjaren lag ook de vraag op particuliere markt op een laag niveau, waardoor er in de regio enorme gebouwen volledig leeg stonden.

 

Flexibel werken en webshops

Een andere factor waardoor de vraag niet verder toenam was de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Door de toename van het aantal ZZP’ers en flexwerkers hadden ook bestaande bedrijven minder ruimte nodig en startten steeds meer bedrijfjes vanuit huis of in een flexibele vorm van een kantoorpand. Ook door de groei van online dienstverlening is de noodzaak van een fysiek bedrijf afgenomen.

 

De markt trekt aan

Na de crisis ontwikkelde de particuliere huizenmarkt zich razendsnel: de vraag schoot omhoog en daarmee stegen de huizenprijzen vrij snel. Ondanks dat er kantoorruimtes waren omgebouwd tot wooneenheden, nam het aantal vierkante meters vrijstaande bedrijfsruimte nauwelijks af. Toch is er in het laatste jaar ook hier een wijziging in te zien.

 

Nieuwe vraag naar kantoorruimte

Door de huidige economische groei zit ook de vraag naar kantoorpanden weer in de lift. In bepaalde segmenten lijkt zelfs al een tekort te ontstaan, zeker in het centrum. Vooral de vraag naar grotere kantoorruimtes neemt toe. Ondanks dat er bij de gemiddelde makelaar in Eindhoven nog een heleboel kleine tot middelgrote bedrijfsruimtes leeg staan, gaan daarom nu alweer de eerste stemmen op om nieuwe kantoorruimte te bouwen in het centrum van Eindhoven.

 

Ondanks de vraag lijkt de gemeente Eindhoven nog niet van plan nieuwbouw van kantoorruimte toe te staan in het centrum. De ontwikkelingsplannen voor Eindhoven zijn nog niet afgerond.