Het runnen van een onderneming vraagt veel tijd en energie van iedereen. Toch is het belangrijk dat je ook tijd in je agenda overhoud om zo nu en dan goed te kijken hoe de onderneming er financieel bij staat. Om ervoor te zorgen dat je de juiste financiële besluiten neemt en er zorg voor draagt dat je onderneming er goed en warmpjes bij zit, kun je verschillende dingen doen. In deze blog geven we een aantal handige tips om je onderneming financieel gezond te houden.

Tip #1: Ontvang tijdig inkomsten

Het is niet ongebruikelijk dat klanten niet direct betalen wanneer ze een product of dienst van je hebben afgenomen. Dat is natuurlijk erg vervelend, omdat je debiteuren ook zitten te wachten op hun geld. Als je een klant hebt die niet tijdig betaalt, kun je natuurlijk een incassobureau inschakelen, maar dat kan je relatie met je klant in gevaar brengen. Zeker als het een klant is die verantwoordelijk is voor een groot deel van de omzet, dan wil je hier graag een goede relatie mee hebben en houden. Een uitkomst kan zijn dat je er geld alvast ontvangt van een derde partij die je dan weer betaalt wanneer je klant heeft betaald. Dit heet factoring en kan ervoor zorgen dat je je financiële verplichtingen kunt nakomen, of je klant nu op tijd betaalt of niet.

Tip #2: Neem een boekhouder in dienst

Om ervoor te zorgen dat alle cijfers kloppen en er ook nog eens de juiste keuzes gemaakt worden op fiscaal gebied, doe je er goed aan om een boekhouder in dienst te nemen. Die weet namelijk precies op welke manier je bij de fiscus zaken indient en hoe je ervoor zorgt dat je de heffingskortingen krijgt waar jouw onderneming recht op heeft onder de verschillende omstandigheden. 

Tip #3: Zorg voor fijne investeerders

Bijna elke onderneming heeft wel een aantal investeerders nodig. Of dit nu een bank is, of een durfkapitalist; je wil dat ze flexibel en genereus zijn en niet op ongelukkige momenten vragen om een teruglevering van de lening of dat ze gaan klagen wanneer hun dividend iets lager is dan verwacht. Je kunt het beste zoeken naar investeerders die bereid zijn om wat langer te wachten voordat ze hun investeringen terugzien. Je hebt als het ware dus meer aan een belegger dan een speculant.