Ongevallen met vorkheftrucks kunnen in een magazijn ernstig uitpakken. En dat gebeurt vaker dan je denkt. Een klein deel pakt zelfs dodelijk uit. Of het nu gaat om een ongeval met een gewonde werknemer of productverlies als gevolg, een ongeval zet altijd de veiligheid in de schijnwerpers. Elk magazijn moet proactief zijn in het voorkomen van ongelukken met vorkheftrucks. We bespreken enkele manieren om ongelukken met vorkheftrucks te voorkomen en de veiligheid in het magazijn te bevorderen.

 

Blijf op de hoogte van de veiligheidseisen

Arbo wetgeving vereist dat bedrijven een veilige werkomgeving creëren voor elke heftruckchauffeur, maar het is ook in het belang van een bedrijf om alle werknemers die in de buurt van heftrucks werken een training over heftruckveiligheid te geven. Om van veiligheid een prioriteit te maken is een consequente bijscholing van werknemers nodig. Het implementeren van gestructureerde training op het gebied van heftruckveiligheid voor alle medewerkers is een startpunt. Eén keer per jaar bijscholing, naast de opleiding van nieuwe medewerkers, houdt iedereen up-to-date.

 

Zorg voor een schoon, georganiseerd magazijn

Een schoon, georganiseerd magazijn is de basis voor een veilige werkomgeving. Obstructie in rijstroken belemmert niet alleen de efficiëntie, maar dwingt chauffeurs ook om plotselinge bewegingen te maken om puin te vermijden. Dit kan leiden tot een ongeval. Duidelijke rijstroken, vrij van producten, afval of andere obstakels, moeten ten alle tijde worden behouden. Kijk ook goed rond in het magazijn om er zeker van te zijn dat alle ruimtes goed verlicht zijn. Zichtbaarheid is van vitaal belang voor een veilige werking, dus zorg ervoor dat de TL-lampen worden vervangen en dat de ruimte en voertuigen goed verlicht zijn.

 

Verbeter de veiligheidsmechanismen

Ontwerp een magazijn dat de veiligheid in het oog houdt een kies een ontwerp dat de zichtbaarheid en communicatie verbetert. Bijvoorbeeld, installeer blauwe veiligheidsverlichting aan de voor- en achterzijde van vorkheftrucks, zodat voetgangers een duidelijke visuele aanwijzing hebben van een naderende vorkheftruck. Plaats spiegels in de hoeken van het gangpad om de zichtbaarheid te verbeteren. Ook moeten gangpaden en rijstroken breed genoeg zijn.

 

Bewaak de laad- en losprocedures

Zware of slecht gestapelde ladingen, hoge snelheden of een onbeheerd laadperron kunnen bijdragen aan ongevallen met heftrucks. Deze omstandigheden kunnen leiden tot een veel te vaak voorkomend type heftruckongeluk: een gekantelde vorkheftruck. Handhaaf een maximale snelheid voor het gebruik van heftrucks in een magazijn en zorg dat chauffeurs uiterst voorzichtig te werk gaan in het laadperrongebied.

 

Een heftruckcertificaat kun je op verschillende locaties in Nederland halen. NoRisk Veiligheidsopleidingen B.V. geeft trainingen door heel Nederland, zo kun je er terecht voor een heftruckcertifcaat in Amsterdam, Rotterdam of Utrecht.