Heb je een onderneming die werkt met voedsel? Dan is het verplicht om op een veilige manier met dit voedsel te werken. Je hoeft niet per se een horecabedrijf te hebben, productiebedrijven, (sport)verenigingen en zorginstellingen kunnen ook allemaal werken met voedsel. Om te mogen werken met voedsel, moet je een plan opstellen op basis van de HACCP regels.

Wat betekent HACCP?

HACCP staat voor Hazard Analysis Critical Control Points. Dit is een methode voor het opstellen van een voedselveiligheidsplan. Bedrijven die met voedsel werken, moeten allemaal werken volgens zo’n plan.

Het is ook mogelijk om gebruik te maken van een goedgekeurde Hygiënecode van je sector. Dit is als het ware een kant-en-klaar HACCP plan. Je hebt verder geen werk aan het opstellen, je hoeft hem alleen maar na te leven.

HACCP regels voor diverse sectoren

Je denkt bij voedselveiligheid waarschijnlijk al snel aan horeca ondernemingen. Maar heb jij een ander bedrijf dat werkt met voedsel, dan moet je ook de HACCP regels aanhouden. Zelfs als je een transportbedrijf hebt.

Werk jij als ondernemer met voedsel en dranken?

Als je werkt met voedsel en dranken, is het verplicht om je te registreren bij de NVWA en te werken volgens de regels van voedselveiligheid. Het is ook verstandig om dit na te leven, want NVWA-inspecteurs voeren af en toe controles uit. Zij zullen controleren of je wel werkt volgens de regels van het HACCP plan.

En wat nou als je al een Diploma Sociale Hygiëne hebt?

Ben je horecaondernemer en heb je de Verklaring van kennis en inzicht Sociale Hygiëne al? Dan is dat nog niet voldoende. De HACCP wordt dan ook regelmatig door elkaar gehaald met de Verklaring van kennis en inzicht Sociale Hygiëne. Bij deze verklaring gaat het over het verantwoord verkopen van alcohol. Wanneer je ook werkt met voedsel, heb je nog altijd een HACCP plan nodig.

Opstellen van een voedselveiligheidsplan

Wanneer je een HACCP plan, of ook wel een voedselveiligheidsplan, gaat opstellen, maak je gebruik van de hygiënecode voor jouw branche. Houdt deze aan. Je bent er dan van verzekerd dat je plan voldoet aan alle eisen en richtlijnen.

Werk je in de horeca? Dan maak je dus gebruik van de hygiënecode horeca. In deze code staat precies uitgelegd hoe je de veiligheid van je voedsel waarborgt.

Hoe werk je met de HACCP regels?

De HACCP bestaat uit 7 basisprincipes. Hieronder benoemen we ze.

  • Je begint met de inventarisatie van potentiële gevaren en het aanwijzen van reële risico’s
  • Vervolgens kijk je naar de noodzakelijke maatregelen die je moet hanteren om de veiligheid te waarborgen. Je stelt de kritische controlepunten ook vast.
  • Na het opstellen van deze controlepunten, geef je aan wat de grenzen zijn.
  • Zodra je dit allemaal hebt genoteerd, beschrijf je welke maatregelen je moet hanteren wanneer de grenzen zijn overschreven.
  • Check regelmatig of het HACCP plan werkt en stel hem waar nodig bij.
  • Omdat het verplicht is om bepaalde onderdelen van de uitvoeren te registreren, documenteer je alle gegevens.
  • Als laatste controleert de NVWA van tijd tot tijd of je de opgestelde maatregelen hanteert. Doe je dit niet? Dan riskeer je een zekere boete.

Hulp bij het opstellen van een HACCP plan

Wanneer je er zelf niet helemaal uitkomt, zijn er genoeg bedrijven met veel ervaring die graag helpen om een effectief plan op te stellen. Bureau de Wit is hier een van.