Als je medewerkers wilt ontslaan dan is het belangrijk dat er een geldige reden is. In deze blog nemen we de geldige redenen met je door en geven we je tips om de reorganisatie goed te laten verlopen. Zo weet je zeker dat het juridische gegronde ontslagen zijn. Check alle tips en doe er je voordeel mee.

Geldige reden

Wat is een geldige reden? Er zijn een aantal redenen die een ontslag rechtvaardigen: verwijtbaar gedrag, overmatig ziekteverzuim, werkweigering, reorganisatie of bedrijfsbeëindiging. Wanneer een werkgever binnen een periode van 3 maanden meer dan 20 medewerkers tegelijk ontslaat, dan wordt dit een collectief ontslag genoemd. Bij een reorganisatie is er vaak sprake van een collectief ontslag.

Wat te doen om een reorganisatie succesvol te maken?

Reorganisatieplan maken

Als je een plan maakt voor je reorganisatie kun je daar heel goed de reden hiervoor tot uitdrukking brengen. Op deze manier heb je altijd een document waarnaar je kunt verwijzen en het is belangrijk bij het aanvragen van het ontslag.

Breng de medewerkers in kaart

Zorg dat je alle gegevens van de medewerkers die je wilt ontslaan in kaart gebracht hebt. Zo weet je zeker dat dat alles duidelijk is. Dan kun je ook aangeven welke medewerkers als eerste ontslagen worden. Vaak gebeurt dit op basis van de indiensttredingsdatum. Sommige functies zijn vitaal voor het bedrijf, daar kan ook naar gekeken worden, deze medewerkers die misschien korter in dienst zijn, kunnen dan beter in dienst gehouden worden.

Vraag advies

Tijdens een reorganisatie moet je de ondernemingsraad om advies vragen. Belangrijk is dat zowel het belang van de werknemer als werkgever in ogenschouw genomen wordt.

Collectief ontslag

Een collectief ontslag moet gemeld worden bij het UWV. Daarnaast moeten de vakbonden geraadpleegd worden.

Termijnen

Wanneer een collectief ontslag nodig is, kun je het beste een tijdspad opstellen. Je hebt met meerdere wettelijke termijnen te maken. Zorg dat je je houdt aan deze termijnen. Als je er een overschrijdt kan het zo zijn dat je je medewerkers meer salaris moet betalen.

Informatie delen

Om helemaal goed bezig te zijn, is het slim om een informatiebijeenkomst te organiseren. Op deze manier informeer je alle belanghebbenden. Zo kun je helderheid scheppen en dan weet iedereen hoe de stand van zaken is. Als werkgever wil je zo weinig mogelijk onrust.

Conclusie

Een reorganisatie is een noodzakelijke stap die uiteindelijk een nieuwe start voor je bedrijf kan betekenen. Het is wel belangrijk om alle nodige stappen goed te nemen. Dan zal je reorganisatie geslagen. De belangen van je werknemers zijn ook belangrijk om te overwegen, ook de wettelijke eisen die hier aan verbonden zijn moet je in ogenschouw nemen. Om alles in goede banen te leiden, is het slim om een juridisch expert je te laten adviseren.