BV Specialist

Voorkomen dat gevaarlijke situaties tijdens het werk uit de hand lopen

Voorkomen dat gevaarlijke situaties tijdens het werk uit de hand lopen

Geplaatst op

De angst van elke ondernemer is natuurlijk dat werknemers in gevaar komen tijdens werkzaamheden. Het liefst ga je dan ook alle gevaren uit de weg, maar dit kan helaas niet altijd. Zo zijn er nou eenmaal bepaalde werkzaamheden die bijvoorbeeld brandgevaarlijk kunnen worden. Op dat moment is het dan ook van belang dat er extra gelet wordt op de veiligheid en dat er extra voorzichtig te werk wordt gegaan. Daarbij is het altijd goed als er wat extra ogen meekijken, die ook kunnen ingrijpen wanneer het dan toch fout gaat. Bij De Groot Brandwachten kun je hier dan ook verschillende deskundige voor inhuren.

Systemen die de veiligheid waarborgen

Wanneer het gaat om brandveiligheid zijn er vaak ook verschillende systemen die de veiligheid waarborgen en die automatisch hulpdiensten kunnen waarschuwen. Hierbij kun je denken aan een brandmeldinstallatie bijvoorbeeld. Zo’n installatie kan een vroegtijdige brand detecteren waarna sprinklers in werking gezet kunnen worden. Echter, het kan natuurlijk zo zijn dat zo’n installatie wel eens storing heeft of dat er onderhoud nodig is. Dan is het van belang dat er een deskundige op de vloer is om een oogje in het zeil te houden. Een brandwacht is daar dan de geschikte deskundige voor. Een brandwacht kan zo een vroegtijdige brand herkennen, is expert in het evacueren van panden, kan EHBO toepassen en kan daarbij ook een beginnende brand bestrijden.

Een extra set ogen bij gevaarlijke situaties

Niet bij alle werkzaamheden kan een brandmeldinstallatie ingezet worden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan werkzaamheden waar er met vuur, hitte of rook gewerkt wordt. Een brandmeldinstallatie zal dit dan detecteren en de sprinklers zullen afgaan. Dit is bij deze werkzaamheden juist niet de bedoeling. Toch wil je zo veilig mogelijk te werk kunnen gaan. Werk je dus met vuur? Dan is een heetwerkwacht de deskundige die je nodig hebt! Bij risicovolle werkzaamheden waarbij vuur gebruikt wordt, voornamelijk in de chemische industrie, kan een heetwerkwacht de toezicht bieden die nodig is. Hij of zij let erop of alle eisen van de vergunning worden nageleefd en daarbij controleert hij of zij ook of de juiste bescherming gedragen wordt. Tijdens de werkzaamheden houdt de heetwerkwacht de controle met andere medewerkers en is verantwoordelijk voor het nalopen van vergunningen, procedures en evacuatieplannen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden