Wil jij een preventiemedewerker worden? Maar je hebt nog geen idee waar je dan moet starten en welke mogelijkheden er dan voor jou zijn? In deze blog krijg te informatie over wat een preventiemedewerker is, wat er van je verwacht worden en hoe je er eentje kunt worden.

Wat doet een preventiemedewerker?

Een preventiemedewerker is niet een taak dat je er ‘even’ bij wilt doen. Tenminste, als het goed wilt doen. Het is dus goed om met je manager te overleggen hoeveel tijd je hieraan mag besteden en of je er ook een opleiding voor mag doen. Zo kun je het verwachtingspatroon van jou en je leidinggevende in goede afstemmen. Op internet is er genoeg te vinden over wat de functie inhoud dus lees je van te voren goed in. Hier alvast de drie wettelijke taken op een rijtje:

  • ·         Je ondersteunt je werkgever om optimale arbeidsomstandigheden te realiseren. Dit gebeurt via de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).
  • ·         Als preventiemedewerker zijnde moet je adviseren aan en samenwerken met de bedrijfsarts en andere arbodienstverleners.
  • ·         Je bent (mede)verantwoordelijk voor het uitvoeren van Arbo-maatregelen.

Je staat je bedrijf of instelling dus bij op het gebied van preventie en bescherming in alle opzichten. Daar heb je wel de juiste kennis voor nodig én de tijd om je taken goed uit te kunnen voeren.

 Extra tijd

Omdat je dus regelmatig overleg zal hebben over bijvoorbeeld BHV (Bedrijfs Hulpverlening), in de ondernemersraad of een voorlichting aan je collega’s is het aan te raden om hiervoor ruimte te krijgen naast je reguliere werkzaamheden. Een werkgever met meer dan 25 werknemers in dienst moet een preventiemedewerker aanstellen. Dus je als je je wilt ontwikkelen in de richting van preventiemedewerker is het van belang dat je weet dat dit dus soms extra tijd gaat kosten en je moet ook echt leuk vinden om je te verdiepen in wet- en regelgeving. Ben je daartoe bereid?

Als je wordt aangesteld of je kiest er zelf voor om met preventie binnen je bedrijf of instelling aan de slag te gaan, dan is het goed om je te verdiepen in een preventiemedewerker cursus. Hoelang duurt deze? Wordt het door je werkgever geheel of gedeeltelijk vergoed? Je wilt natuurlijk ook professioneel en deskundig opgeleid worden. Zorg dat je weet wat je te wachten staat en wat er bij jou binnen je bedrijf de afspraken zijn over opleidingen, dan sta je sterker in de gesprekken met je manager.