BV Specialist

Wat is JavaScript en wat kun je ermee?

Wat is JavaScript en wat kun je ermee?

Geplaatst op

Er zijn een aantal verschillende zaken waar JavaScript voor gebruikt kan worden. Een van de meest voorkomende toepassingen van dit script is op een website. Voor de meeste mensen is dit ook de plek waar ze te maken krijgen met JavaScript. In deze blog nemen we met je door wat JavaScript is en wat je ermee kan.

JavaScript is dynamisch

JavaScript is een scripttaal waarmee webpagina´s dynamisch kan maken. Met JavaScript kun je een statische pagina dynamisch maken. Op deze manier kun je bijvoorbeeld bij het invullen van een formulier direct feedback geven dat de bezoeker iets verkeerds invult. Zonder JavaScript kan dit niet. De pagina reageert dus op acties van bezoekers door middel van het JavaScript. Er zijn veel scripttalen, maar het voordeel van JavaScript is dat het door alle browsers wordt ondersteund. Een scripttaal is heeft een engine nodig, dat is een ander programma waarin dit script kan draaien. Een programmeertaal heeft geen engine nodige, hier zit alles in de code ingebakken.

HTML of XHTML

Tegenwoordig wordt een statische pagina gemaakt met HTML of XHTML. Dit zijn mark-uptalen en vormen de website waarop JavaScript toepassingen gebruikt kunnen worden. Als je op een pagina een pop-up menu ziet, waarin je kunt aangeven waarheen je op de website wilt navigeren, dan is dit beweeglijke menu negen van de tien keer met JavaScript gemaakt.

Geschiedenis van Java

JavaScript is in 1995 ontwikkeld bij het bedrijf Netscape Communications Corporation, de ontwikkelaar van de bekende Netscape Navigator browser. Nu is het nog steeds een softwarebedrijf. JavaScript heette eerst Mocha en werd bedacht om de programmeertaal Java te ondersteunen, waarbij het script door browsers kon worden uitgevoerd.

Voordeel van JavaScript

Een mooi aspect van het JavaScript is dat het komt met een framework, wat inhoudt dat deze frameworks ervoor zorgen dat applicaties sneller en goedkoper gebouwd kunnen worden. Het framework is dus de kant en klare basis waarop je verder kunt bouwen.

Nadeel van JavaScript

JavaScript maakt het mogelijk om pagina’s dynamisch te maken, ze te laten veranderen zonder dat de hele pagina opnieuw geladen hoeft te worden. Dit maakt het lastig voor Google om de inhoud van de pagina goed te scannen met de zogenaamde crawlers. Dit maakt dat deze inhoud dan vaak niet in de zoekresultaten van Google terechtkomt. Uit het oogpunt van SEO is dit niet wenselijk, want je wilt als website eigenaar dat je goed te vinden bent via Google, zeker wanneer je bijvoorbeeld een webshop hebt. De laatste jaren is JavaScript steeds beter te crawlen door Google, maar het blijft een uitdaging.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden