BV Specialist

Welke kosten van een uitvaart zijn fiscaal aftrekbaar?

Welke kosten van een uitvaart zijn fiscaal aftrekbaar?

Geplaatst op

Wanneer u recent een dierbare bent verloren, zijn er veel zaken die geregeld moeten worden. Het is vaak een emotionele tijd, waarin een hoop dingen op u af kunnen komen. De eerste dagen staan in het teken van het organiseren van de uitvaart. Daarna komen er vaak andere organisatorische zaken aan de orde, denk hierbij bijvoorbeeld aan het ontruimen van een kamer of het opzeggen van contracten en verzekeringen.

Financiële aspecten


Naast deze organisatorische zaken, spelen ook financieel aspecten een rol. Een uitvaart is kostbaar. Een gemiddelde uitvaart kost tussen de 6.500 en 11.000 euro. Op enig moment komt ook de vraag naar voren of er nog kosten aftrekbaar zijn van de belasting. Dat is zeker het geval, maar onder voorwaarden die gesteld zijn door de Belastingdienst. Zo kan de aftrek niet verlopen via de inkomensbelasting aangifte. De uitvaartkosten dienen via een erfbelastingaangifte worden afgetrokken. Hierbij moet u tevens rekening houden met kosten, die al door een uitvaartverzekering worden vergoed. Deze kunt u niet meer opvoeren als aftrekpost.

Welke kosten zijn aftrekbaar?


Welke kosten van een uitvaart zijn er aftrekbaar? Een groot aantal van de gemaakte kosten komt hiervoor in aanmerking. Het gaat hierbij om kosten die gemaakt zijn voor de verzorging en kleding van de overledene, rouwkaarten, bedankkaartjes en rouwadvertenties, bloemen, de urn, kist of andere laatste rustplaats, de koffietafel, huur van de aula en de kosten voor de organisatie van een herdenkingsdienst of kerkdienst. De herdenking moet wel binnen het jaar na overlijden hebben plaatsgevonden.

Een groot aantal kostenposten van een uitvaart komen dus in aanmerking zijn fiscaal aftrekbaar. Dit verloopt via de erfbelasting, waarbij het gaat om kosten die niet via een uitvaartverzekering worden gedekt. De aangifte voor de erfbelasting kan pas worden uitgevoerd op het moment dat de laatste inkomensbelasting van de overledene is afgehandeld. De aangifte van de erfbelasting moet in principe binnen 19 weken na het overlijden plaatsvinden. Wanneer dit niet haalbaar is, kunt u uitstel hiervoor aanvragen bij de belastingdienst.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden